Mesai saatleri değişecek mi? İşte masadaki formüller

Posted by

Esnek çalışma ve mesai saatleriyle ilgili düzenleme bir süredir hükümetin gündeminde. Orta Vadeli Program’da (OVP) uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerinin iş dünyasının ihtiyaçlarına göre hayata geçirileceği belirtilmişti.

Bununla ilgili haziran ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketinde yer alan esnek çalışma modeliyle ilgili çalışmalara başlanacağını duyurmuştu.

SON TOPLANTI GEÇEN HAFTA!

Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu’nda (YOİKK) uzaktan ve esnek çalışma modelinin konuşulduğu belirtildi.

HANGİ FORMÜLER MASADA?

Peki esnek çalışma modeliyle ilgili konuşulan formüller neler? Mesai saatlerinin kısalması çalışan ve işverenleri nasıl etkiler? Esnek çalışma modeli hangi sektörler için getirilebilir?

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Dijitalleşen dünyada ülkemiz olarak biz de yerimizi alıyoruz. Çalışma hayatı ile yeni modeller şekillenmektedir. Uzaktan çalışma, kısmi yani part-time çalışma, esnek çalışma, hibrit çalışma ve platform çalışma şeklinde iş yaşamını düzenleyen kurallara yeni terimler eklenerek hayatımızın şekilleneceğini söyleyebiliriz.

ESNEK ÇALIŞMA MODELİ NE ZAMAN HAYATA GEÇER?

Burada konuşulanları şöyle bir gözden geçirdiğimiz zaman esnek çalışma modeli karşımıza çıkmaktadır. Çalışma hayatındaki bazı değişiklikler OVP dahilinde 2024 – 2026 yılları arasında nitelendirilmişti. Ayrıca Çalışma Bakanlığı’nın 2024-2028 stratejik planda bu konuya atıfta bulunulduğunu gözlemlemekteyiz.

Bu bir süreç olduğu için ilk önce çalışmaların sivil toplum örgütleri, akademisyenler, sendikalar, işçi-işverenler tarafından çalışılarak biraz daha olgunlaştırıldıktan sonrasında hayatımıza gireceğini söyleyebiliriz.

Hatta bu modelle ilgili olarak kamu sektöründe devlet memurlarının esnek çalışma esasları adı altında taslak metin mayıs ayında kamuoyuyla paylaşılmıştı.

MESAİ SAATLERİNİN KISALMASI ÇALIŞANI NASIL ETKİLER?

Yeni çalışma modelleri hakkında dünyada yapılan istatistiki çalışmalar doğrultusunda personelin ruhen ve bedenen dinginliğe ulaştığından ötürü iş veriminin artığını, buna paralel olarak kendisine ve ailesine daha fazla zaman ayırdığını, sosyal yaşamını düzenlediğini, iş yaşam dengesinin optimum seviyeye geldiğini söyleyebiliriz.

MESAİ SAATLERİNİN KISALMASI İŞVERENE OLUMSUZ YANSIR MI?

Olumsuz bir yansıması olmaz, aksine personelin mental olarak daha iyi dinlendiği, bunun da iş verimliliğini artırdığını, vardiya usulü çalışan işyerlerinde yeni istihdam alanı açıldığını, ayrıca işverenin enerji ve sabit giderlerinde azalma olacağını söyleyebiliriz.

Bazı işverenler bunu kullanarak ücret indirimine gitmek isteyebilir. Fakat bütün işletmeler iş kanununda yapılan değişikliğe uyacaklarından dolayı bir sorun ortaya çıkacağını düşünmemekteyim. Ayrıca şu an bile çalışma saatlerine uyulmaması durumunda idari yaptırımların olduğunu söyleyebiliriz.

HANGİ SEKTÖRLERDE ESNEK ÇALIŞMA OLABİLİR?

Kamu ve özel sektör için uygulanabilirliği mevcuttur. Özellikle hizmet sektörünün biraz daha hızlı uyum sağlayabileceğini düşünmekteyim. Sanayi ve imalat sektörlerinde vardiya sisteminde çalışanlarda vardiya artırımı doğrultusunda bunun yapılabileceğini düşünmekteyim. Gençlerimize de istihdam kapısı açılacağı kanaatindeyim. Çünkü gençlerimiz yeni nesil çalışma modellerini tercih ettikleri takdirde işverenler de daha parlak zekalara ve iş gücüne ulaşmada fırsat yakalamış olacaklar.

KAMUDA ESNEK ÇALIŞMA GENİŞLEYECEK Mİ?

Kamuda esnek çalışma yönetmeliğinin 47 madde ile yakın zamanda sürecini tamamlayacağını tahmin ediyorum.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir